Se Neapel och sedan dö

För ganska precis fem månader sedan hade jag och Johanna precis påbörjat vår tågluff. Första anhalten var Neapel. Web-6159 Web-6160
Frukosten serverades på hotellets takterass och var sådär typiskt sydeuropeisk. Redan vid frukosttid var värmen rätt intensiv och vi laddade våra vattenflaskor och gav oss ut i stadens myller.
Web-6162 Web-6172 Web-6181 Web-6184
En vespa i en gränd, kunde det stämma bättre överens med vad en hade föreställt sig?!
Web-6213 Web-6221
Vi hann inte med någon tur till Pompeji men däremot ett besök på ett museum som ställde ut konst och bruksföremål därifrån.

Web-6228 Web-6244 Web-6246
Den kanske godaste maten vi åt i Neapel var friterade sardiner, på en bädd av ruccola och med bara lite pressad citron på. Så gott!
Web-6260 Web-6264 Web-6270 Web-6281 Web-6291 Web-6296 Web-6299 Web-6303
När vi hittat oss ut ur gränderna och ner till vattnet kunde vi se Vesuvius.
Web-6306
På morgonen innan vi gav oss iväg hade vi försökt få tag i en karta att ta med för att kunna hitta till alla ställen vi ville se. Det visade sig vara helt omöjligt. Istället fick vi en ungefärlig beskrivning vart saker och till låg av hotellreceptionisten. Otroligt nog så lyckades vi hitta till alla ställen vi tänkt. Det blev värre när det var dags att vända mot hotellet igen. Lite här och där i staden fanns det stora kartor vid vägkanten. Vi hade använt oss av dem då och då under dagen och de var en aning förvirrande. Kartorna satt nämligen upp och ner i förhållande till vad som, iaf för mig, känns mest logiskt. I slutet av vårt irrande, när vattnet tagit slut stannade vi och köpte lite frukt. Vi fick dessutom varsin platt persika och kanske var det på grund av tröttheten och värmen men det var den godaste persikan jag någonsin ätit!
Web-6320
Efter att äntligen ha hittat rätt och tagit en tupplur på hotellet gick vi och åt middag på Mimi’s, samma ställe som vi gått till kvällen innan. Personalen var supertrevlig och tyckte det var kul att vi kom tillbaka. En man som vi inte sett kvällen innan, och som vi gissar var ägaren, kom fram till vårar bort och tog min tallrik när jag höll på fota maten och ville ta bilder med oss. 🙂 Linguine alle vongole förresten. Hur gott!!!
Web-6400Web-6402
Web-6408
Det verkar som att ingen säkert vet vad det klassiska citatet ”Vedi Napoli e poi muori” grundar sig i. Oavsett om det är att man skulle vara nöjd med livet när man sett Neapel som ligger vackert vid medelhavet med Vesuvius som kuliss, att sankmarker norr om staden under romarrikets tid gjorde att den som åkte från Rom till Neapel drabbades av malaria eller om man ska tolka in dagens läge med utbredd maffia och hög mordstatistik så klarade i alla fall vi oss levande därifrån!

2 thoughts on “Se Neapel och sedan dö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s