Lugn och Ljusugnsbröd

I fredags eftermiddag åkte jag, Emmeli och Martin till Järvtjärn där mina morföräldrar har sin stuga och bor ungefär halva året. Nu börjar det närma sig slutet på årets vistelse men först ska älgjakten avslutas och höstens brödbak göras.

När vi kom fram hade mormor dukat fram middag. Kanske den godaste älgköttgrytan någonsin! Efter en promenad i den vackra solnedgången var det dags att göra deg. Ljusugnsbröddegen gör vi alltid kvällen innan och det är ingen liten deg. Den här gången blev det 2 x 3 liter vätska så det krävs rejäla hinkar och en del muskler för att röra ihop den. Bra jobbat Martin!

På lördag morgon kom mina föräldrar och min yngsta syster och vi satte igång baket. Mamma fick leda bakkursen och tyckte det var riktigt kul att få föra kunskapen vidare. Det är verkligen inte tvärenkelt att varken kavla eller grädda ljusugnsbröd (hårt tunnbröd) men eleverna var riktigt duktiga. Efter lite övning fick de in snitsen!

Innan dagen var över hann vi också göra fem liter hällekaka (mjukt lite tjockare bröd). Gott!

Det var härligt att få komma till stugan. Man blir sådär skönt avslappnad och dessutom bortskämd med mormors fantastiska mat. Kul också att få visa ett av mina favoritställen för makarna Lindström!

2 thoughts on “Lugn och Ljusugnsbröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s